Grill och grillgaller – Rengöringsguide

guide till att rengöra grill

Enkel rengöring av grillen

När våren kommer är det dags att ta en tur runt i trädgården och då brukar man hitta resterna efter förra sommarens grillningar. Ofta har grillen lämnats ute, avtäckt, och i många fall har den sätt sina bästa dagar.

Olika rengöringsmetoder

Den här tiden på året börjar vi tänka på grillfesterna i trädgården med vänner och familj. Men innan vi är redo för att tända grillen är det dags för en grovrengöring av den så att vi får en hygienisk början på grillsäsongen.

Stålborste

En styv stålborste är till stor hjälp när det kommer till att göra rent din grill. Du skrubbar helt enkelt av gallret ordentligt före och efter varje grillning. Om du har oljat in gallret bör du få rent gallret med enbart borsten. Mässingsborstborstar är särskilt bra för rengöring av porslinsbelagda eftersom de inte skadar porslinet.

Bränna av

Det här är en av de vanligaste metoder för rengöring av galler. Allt du behöver göra är att lämna din grill på efter tillagning. När den stått i ca 15min så låter du den svalna i 5 minuter. Använd en skrapa eller ett plant stycke metall och skrapa försiktigt båda sidorna av gallret för att få bort den klibbiga skorpan som är kvar. Tänk på att keramiska grillar kan skadas väldigt lätt om du trycker för hårt eller använder fel verktyg. Om du har en gammal metallstekspade är dessa idealiska för det här jobbet.

Du bör dock vara försiktigt och kolla avtalen så att det inte upphäver garantin att göra så här. Se även om din egen säkerhet och se till att du har ett par bra grillvantar så att du inte bränner dig.

Blötläggning

Om allt annat misslyckas kan du lägga dina galler i blöt i varmt vatten för att lossa envis smutts och matrester. Det kan vara bra för att få kanterna som är svåra att skrubba riktigt rena.

Olja grillen

Ett bra sett att underlätta arbetet med att göra rent gallret är att förhindra att det fastnar så mycket i första hand. För att göra det så gnid in ditt galler med ett lager olja innan du börjar grilla. Detta hindrar maten från att brännas och kommer också göra rengöringen efteråt lättare. Kom ihåg att bara spruta olja på en kall grill. Om du sprutar olja på en varm eller brinnande grill kan det göra att elden flammar upp och orsakar allvarliga skador.

Förebyggande åtgärder

Det lättaste sättet att hålla din grill ren är att köpa eller göra ett överdrag till den som du kan ha på när du inte använder den. För att ge din grill skydd mot väder och vind är det en bra idé att täcka över den med plast eller helst ett passande täcke särskilt tillverkat för din grill eftersom de oftast har en snävare passform som skyddar bättre.

Täcka över grillen

Under vintermånaderna är det också bra om du kan ställa in grillen på en torr plats i skydd från väder och vind. På det sättet minskar du rostbildning på grillen och det bästa är om du även oljar in grillen enligt tippset här över.

Insidan

Nu när du har rengjort gallret är det dags att börja med insidan.

Efter flera grillningar finns det en hel del smutts i botten på grillen och det har inte blivit bättre av att grillen stått ute hela vintern. Med tiden har det byggts upp bakterier och en massa extra jobb för dig.

Kolgrillar påverkas mest av detta och det bästa sättet att hantera det utan att spendera en massa pengar på det är att först rengöra insidan av grillen ordentligt genom att ta bort den hårda och torra skorpan med hjälp av en gammal sopskyffel och sen ta bort återstoden av smutsen med hjälp av ett allrengöringsmedel. Det finns gott om speciella BBQ rengörare som kostar dubbelt så mycket du kan testa dem om du vill men av erfarenhet vet jag att vanlig allrengöring funkar lika bra.

Spraya ett lagom lager med allrent i grillen och låt den suga in ordentligt i ca 10 min sedan kan du skrapa bort det värsta med en plastskrapa. Nu har du kommit så långt att det är dags att lägga i aluminiumfolie.

Aluminiumfolie

Använd köksfolie av en hygglig kvalité, desto tjockare desto bättre. Lägg tre lager och vänd upp kanterna så att det ser ut som en bricka. Placera den i botten av grillen och fyll ett ca 1 cm djupt lager av sand i den. Detta kommer hjälpa till att absorbera fett och vätskor som rinner från grillen under tillagningen och kommer att göra det mycket enklare att göra rent i framtiden.

Efter några användningar tar du helt enkelt ur den, borstar och torkar ur grillen och gör en ny bricka som du sätter i.

Om du inte har något emot att spendera lite extra pengar kan du använda catringfoliebrickor och kasta dem efter användning. Tänk bara på att återvinna det rätt.

Ett annat tips du kan använda är att lägga överbliven kaffesump på grillen. Rengör med en torr trasa. För att få en riktigt ren grill så spraya grillen med din vanliga ungsrengöring och lämna den i en plastpåse över natten. Spola rent nästa dag och du bör ha en glänsande ren grill som är färdig att använda.

Rengör med ättika och diskmedel

Du kan också tillsätt lite ättika eller diskmedel i vattnet när du rengör för ytterligare rengöring. Detta är ett bra miljövänligt alternativ.

En annan välanvänd rengöringsmetod är att helt enkelt att gnugga grillen med sand. Det kommer att ta bort fett mm. När du har gjort det spolar du bara ur grillen. Beroende på ur krackelerad insidan är kan du behöva upprepa denna process två eller tre gånger, men det är värt ansträngningen.

Gaskranarna blir ofta tröga att använda under de kallare månaderna och plasthanddagen kan spricka eller i värsta fall gå sönder. Ta bort plasthandtagen och spraya området med en lätt olja för att lossa dem. Du kan även prova att använda en liten mängd maskinolja till varje kran och sen täcka dem med ett lätt fett för att hindra oljan från att rinna undan.

Om en eller flera av brännarna inte ger en stark blå låga kan det bero på att de har blivit igensatta. Om du lyfter brännaren ur grillen ser du små mässingsmunstycken som kallas venturirör. Det är som en liten upphöjd mutter med ett litet hål igenom. De tas enkelt bort med en liten skiftnyckel. Om du inte kan få bort blockeringen så kan du köpa nya munstycken från en specialistleverantör.

Insekter brukar bo inne i venturirör när de inte används och öppningarna kan blockeras. Använd en anpassad borste för att rengöra öppningarna. Om du inte kommer att använda din grill på en längre period bör du överväga att använda ett ventilskydd för att förhindra att något kommer in.

Anslut gastillförseln och kontrollera anslutningarna genom att stryka på en blandning av en del vatten och en del diskmedel. Då kommer du lätt att se eventuella läckor som måste lagas. Du kan börja med att dra åt anslutningarna eller byta tätningarna. Om det inte funkar bör du byta ut den felaktiga enheten enligt tillverkarens instruktioner.

Grill med trävagn

Grillar med vagnar i trä kan hållas fina genom att oljas in en gång om året. Allt du behöver göra är att slipa den varsamt med ett finns slippapper och sen använda en lämplig möbelolja eller en olja speciellt framtagen för grillvagnar. Det kommer inte bara att minska fläckarna på din vagn utan kommer också att förebygga att nya fläckar bildas.

Om du använder vulkaniska stenar behöver de också tas hand om. Se till att du rengör eller byter ut dem varje år så att de inte blir igensatta med fett och olja. Om dina vulkaniska stenar visar tecken på sprickbildning så kan du överväga att byta ut dem till porslinsbricketer. Dessa skivformade ”stenar” är mindre porös än vulkaniska stenar och de är betydligt lättare att hålla rent.

Torka utsidan av grillen med jämna mellanrum.