Så tvättar du kläder – En guide

lär dig hur man tvättar kläder och tvättråd symboler

Alla behöver kläder precis som de behöver tak över huvudet. Vanliga vardagskläder behöver tvättas och tas om hand. Jag tror att vi alla har känt lukten av smutsig tvätt någon gång i livet, och för att vara helt ärlig, den lukten är inte särskilt trevlig.

Viktiga tips för att tvätta kläder

Få reda på nedan hur du bäst kan förebygga att dina kläder blir slitna och skadade medan du tvättar dem.

Separera vitt från färgat

Den mest grundläggande regeln av alla är att separera kläderna efter färg. Vitt bör separeras från färgat för att undvika fläckar och missfärgningar på dem. Vissa starka färger blir lätt fläckiga så du bör även separera dem från resten av tvätten.

Läs tvättrådet på alla dina kläder

Vi tar de oftast för givet men tvättrådslapparna sitter där för att guida dig till att ta hand om dina kläder på rätt sätt. Dessutom, om du inte är säker på vilket slags material som ditt plagg är gjort utav, så tar det ju bara några sekunder att läsa på lappen, och det kommer att spara dig massor med tid och pengar, genom att undvika att du skadar dina dyra eller favorit klänningar och byxor. Vissa är så ömtåliga att de bara bör handtvättas medan vissa kan ha särskilda instruktioner såsom att de bara ska tvättas i kallt vatten.

Tvätta Ut och in

När du tvättar kläder så se till att du vänder dem ut och in för att undvika slitage på rätsidan av dem. När du sedan torkar dem, vänd tillbaka dem och häng dem på en lina att torka i solen. Detta råkar vara det mest effektiva torksättet som finns. Helt ärligt så tar inte att torka kläder i solen så lång tid som du kanske tror. Jag hänger ofta ut mina kläder för att torka runt lunchtid och 4 timmar senare är de klara för att tas ner och vikas.

Ge lite utrymme

Stoppa aldrig tvättmaskinen för full bara för att spara tid. Även om du tror att du på så sätt sparar både tid och pengar så är det faktiskt tvärt om. Om din tvättmaskin är överfull med kläder så kommer det sänka dess förmåga att tvätta kläderna fullständigt rena eftersom de inte kan snurra runt löst och ledigt. Detta gäller också när du laddar kläder i torktumlaren.

Vinäger stoppar blekning

Om du vill att dina färgade kläder ska behålla sitt nya utseende kan du prova med att lägga i två deciliter vinäger i tvättmaskinen. Vinäger fungerar också som ett mjukgörande medel om du tvättar med det. Hur luktar det då? Tack och lov så fastnar lukten inte på dina kläder, men bara så länge du håller dig till två deciliter!

Mer städråd finner du på Flyttstäd Malmö